Датската министър-председателка Мете Фредериксен, чиято социалдемократическа партия спечели с малка преднина

...
Датската министър-председателка Мете Фредериксен, чиято социалдемократическа партия спечели с малка преднина
Коментари Харесай

Премиерът на Дания хвърли оставка, за да състави ново правителство

Датската министър-председателка Мете Фредериксен, чиято социалдемократическа партия спечели с дребна преднина общите избори, заяви, че е показала оставката си на кралицата и ще стартира да изследва опциите за сформиране на коалиция със сили от другата страна на политическия набор, съобщи

Denmark's PM resigns but hopes to form new centrist government
— Reuters (@Reuters)

Очаква се договарянията да продължат дълго, защото и приятелите, и съперниците на Фредериксен показаха песимизъм по отношение на сформирането на сходна коалиция, което прави резултата нерешителен.

Левият блок - част от който е Социалдемократическата партия на Фредериксен, получи 90 места.

Това е най-малкото допустимо болшинство в 179-местния парламент, до момента в който десният блок получи 72 места, а новосформираната центристка партия си обезпечи 16.

По време на акцията си Фредериксен изтъкваше нуждата от необятна коалиция оттатък обичайното разделяне на ляво и дясно.

Тя счита, че във време на интернационална неустановеност е належащо политическо единение.

В началото на месец октомври датската министър-председателка свика предварителни парламентарни избори  - на 1 ноември (седем месеца преди края на нейния мандат). Според редица политически анализатори ходът е бил предстоящ, с цел да се предотврати гласуването от Народното събрание на избор на съмнение на държавното управление.

Общественото утвърждение за Фредериксен, която е отпред на държавното управление на социалдемократите от юни 2019 година, понижава заради ролята ѝ в решението по време на пандемията да се унищожи цялата популация от пленени норки в Дания.

През месец юни комисия, назначена от датския парламент, остро разкритикува държавното управление на Фредериксен за решението да умъртви милиони здрави норки в разгара на Коронавирус пандемията в опит да отбрани популацията от разновидност на вируса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР